Topmerrie op de Corsendonk Dressage Cup is dit jaar de veilingtopper van de Equine Elite Auction
Helena Massa

Topmerrie op de Corsendonk Dressage Cup is dit jaar de veilingtopper van de Equine Elite Auction

30/11/2023

Vorig jaar won deze topmerrie nog de Corsendonk Dressage Cup en dit jaar is ze dé veilingtopper van de Equine Elite Auction! We hebben het over Senciana van het Bloemenhof. Een prachtige 5-jarige merrie die eind vorige maand geveild werd voor 190k.

Julie Raymaekers: ‘Ja, Senciana (Danciano x Foundation) is eind oktober in Weert verkocht op de Equine Elite veiling van Craig Rawlins en Kebie Vanderheijden. Senciana is mijn derde paard dat ik via hen verkoop. En ze was dé veilingtopper! Ik had wel een mooi bedrag verwacht, maar zeker geen 190k. Ik ben met twee BWP-paarden naar de veilingselectie geweest. Bij de andere had ik zelf al twijfels omdat die door zijn grootte wat tijd nodig heeft en deze is ook ouder. Bij Senciana wist ik net als bij mijn vorige paard Saint Tropez, die ik goed via hen verkocht had, dat zij ging passen voor meerdere klanten.

Als ik paarden voor mezelf test, let ik ook op zaken als ‘makkelijk te rijden’ en ‘zo goed als niet kijkerig’.

Senciana is een toppertje, maar ik heb nog wel enkele beloftevolle paarden waaronder ook BWP paarden. Een van deze andere beloftevolle paarden is de 5-jarige BWP’er, Sir Sancy (Sir Donnerhall I x Camus, fokker Souleika Cretskens). Met hem heb ik ook een betere klik en die is dus niet te koop. Dat is ook de reden waarom ik beslist had om Senciana te laten gaan. Ik merkte dat ze heel veel talent had als ik haar reed en weet zeker dat het met de juiste training een Grand Prix-paard wordt. Veel mensen vroegen zich dan ook af waarom ik haar verkocht heb, maar de weg naar de GP is nog lang. Ze is ook een paard die vooral heel graag voor je wil werken, maar wat minder van ‘tuttelen’ houdt, maar ik knuffel dus wel graag (lacht).

Ik was zelf aanwezig op de veiling en had heel veel stress. Ook al weet je dat zo’n paarden echt wel super terechtkomen, toch laat je effe wel een traan. Er kwamen veel emoties boven, want één week na de selectie had ik een zwaar ongeval gehad en mocht ik na de operatie zes weken niet rijden. De selectie en veiling kwamen ergens ook als een mirakel na een hele rotte periode.’

Fokker Luc Van der Heyden over zijn topmerrie Senciana’: ‘Zij is echt wel een heel speciaal paard! Ik ben heel fier op haar! Vorig jaar won ze als 4-jarige onder Deborah Proost de Corsendonk Dressage Cup en werd ze tweede in de Emmerscup; als 3-jarige won ze onder Elodie de Biolley de AVEVE aanlegtest en werd ze derde in de Emmerscup.

Haar moeder Godzilla vh Bloemenhof is mijn meest verdienstelijke fokmerrie, veel van haar nakomelingen zijn verkocht naar het buitenland. Ik heb zelf nog enkele heel goede merries uit die stam, daarom dat ik Senciana eind vorig jaar, na Jumping Mechelen, verkocht heb aan Julie Raymaekers. Ik heb veel gevraagd want ik wilde dat ze in een stal terecht komt waar er iets van gemaakt wordt, want voor een fokker is dat heel belangrijk. Dat is dus prima gelukt, zoals de Equine Elite Auction heeft bewezen.

Wat een bedrag zeg, maar voor mij geen wroeging, want ik heb gekregen wat ik heb gevraagd.’

Tekst: Ulrike Rahn voor BWP